KURV

Ingen varer i kurven

I ALT:
0,00 kr

Kæledyr og Planter - Tips til success

Af Ashley Staal På March 22, 2021

I disse Corona-tider, hvor vi er tvunget til at bruge mere tid derhjemme, er vi alle på udkig efter nye hobbyer at bruge tiden på (man kan kun se så meget Netflix). Som et resultat af dette er planter nærmest blevet de nye kæledyr, mens kæledyr er blevet de nye børn. 

Antallet af dyreanskaffelser er eksploderet over det seneste år, ikke kun i Danmark men på verdensplan, hvor mange internater oplever så stor efterspørgsel, at de ikke kan imødekomme dette. Det samme kan næsten siges at gøre sig gældende for de butikker, som sælger planter. 

Potentielle udfordringer

At have både kæledyr og planter i hjemmet kan være til lige så stor frustration, som det kan være sjovt. Den evige risiko for at komme ind i stuen og finde gennemtyggede stilke og blade - for slet ikke at snakke om giftighed.
Kæledyr (og især katte) elsker planter, da de af natur er nysgerrige omkring deres omgivelser. Og her har specielt planter en vane med at skille sig ud fra resten af tingene i hjemmet.

Her er vores råd til, hvordan man bedst får dyr og planter til at trives sammen.

Pet & Hygge's Direktør, Anton, tjekker en 'Cat's Paw' (Anigozanthos) ud.

1. Skab Afstand

Den nemmeste måde at undgå udfordringer på er, ikke overraskende, at gøre planterne utilgængelige for dyrene. Placeret på en hylde højt oppe eller hængende fra loftet er to muligheder, som kan skabe afstand. 
Alternativt kan du fylde hylden ud med planter eller andre objekter, så der ikke er plads til, at din kat også kan være der. 


Ashley's Shelf

2. Hav Alternativer Klar

Hvis endelig et kæledyr skal tygge på noget, så kan det lige så godt være en plante, som egner sig til det, og som samtidig kan tage fokus fra de mere specielle planter. Kattegræs er et sikkert valg, som er nemt at gro indendørs, og som ikke kun er for katte men også hunde, kaniner, marsvin osv.

Catnip (Katteurt) planter gror også let indendørs. Dog skal man være varsom med mængden, kattene indtager, da overspisning kan medføre maveproblemer.

Andre indendørsplanter, som er sikre for dig at have, er basilikum, timian, koriander og salvie.

3. Hold dem Beskæftiget 

Når kæledyr er destruktive, er det som regel fordi, de keder sig. Dette gælder både for hunde og katte. Vi ved alle sammen, at legetøj ofte mister det interessante aspekt efter kort tid. Det betyder dog ikke, at man skal ud og købe nyt hver gang. I stedet anbefales det, at der roteres i legetøjet hver 2-3 dage for at gøre det lidt mere spændende.
Aktivitetslegetøj såsom Intelligens Snusemåtte (fåes også i XL) eller Katte Aktivitetscenter (egner sig også til hunde) anbefales også i høj grad. Disse legetøj imødekommer kedsomhed og giver mental stimulation, hvilket er vigtigt for et dyrs overordnet sundhed.
Vi kommer selvfølgelig heller ikke udenom at snakke fysisk aktivitet. Det er vitalt, at et dyr i løbet af dagen får brugt den energi, som er til rådighed, hvis ikke de skal lave ravage i hjemmet i stedet. En god gåtur for hunde og leg med katte (en pind med snor i enden) er en god løsning.

Hvis du bemærker, at de snuser rundt omkring dine planter så afled deres opmærksomhed med et lege- eller aktivitetslegetøj.

Explorer Airline Transparent Carrier Plus
4. Undgå giftige planter

Da vores kæledyr godt kan lide at tygge i planter, er det væsentligt at vide, hvilke der er sikre at have i hjemmet, da der desværre er rigtig mange giftige planter for kæledyr. Typiske konsekvenser af giftige planter er maveproblemer, svie i munden og diarré, men nyrebetændelse er også set før og i visse tilfælde døden. Ofte vil symptomerne være milde, men der er ingen grund til at tage chancer.
I tilfælde af dit kæledyr har spist en giftig plante, er det altid en god idé at tage en tur til dyrlægen, også selvom symptomerne måske ikke viser sig tydeligt, da der kan være tale om indre skader. 

Der findes langt over hundrede forskellige planter, som er giftige for kæledyr. De mest almindelige er:

 1. Aloe Vera
 2. Tomatplante (stilk og blade)
 3. Liljer (dødelig - undgå for alt i verden)
 4. Japansk Koglepalme
 5. Påskeliljer
 6. Tulipaner
 7. Philodendroner (Monstera)
 8. Vedbend heriblandt Guldranke
 9. Nerie (Oleander)
 10. Kinesiske Stedsgrønne

Heldigvis er der også mange, smukke giftfrie planter. De mest almindelige er:

 1. Kalatea
 2. Pilea (Kinesisk Pengeplante)
 3. Væddeløber
 4. Langt de fleste sukkulenter
 5. Orkidé
 6. De fleste palmer (ikke Japansk Koglepalme)
 7. Cats Paw/Kangaroo Paw (Anigozanthos)
 8. Nogle bregner såsom Nyrebregne og Venushår
 9. Polka Dot Plant (Fregnefjæs)
 10. Forskellige urter (basilikum, timian, rosmarin, koriander)
Husk altid at lave din research før du tilføjer nye planter (eller kæledyr) til hjemmet. Du kan finde den fulde liste over giftige og giftfrie planter på ASPCA's hjemmeside.


5. Tålmodighed er en Dyd

Husk altid, at vores kæledyr er nysgerrige af natur. På trods af udfordringer vil det med tiden være muligt for både dyr og planter at leve side om side, hvis man blot har en strategi og lidt tålmodighed i bagagen.

TILFØJ EN KOMMENTAR

Bemærk at kommentarer skal godkendes, før de vises


Tilbage Til Toppen